Hitta drömhuset vid havet

Har du alltid längtat efter att få känna havsbrisen när du öppnar sovrumsfönstret? Eller vill du vakna en tidig lördagsmorgon och gå ned på din egen brygga med en kopp kaffe och ett fiskespö? Många drömmer om livet vid havet. Hur kan du uppfylla din dröm?

Börja spara

Ju tidigare desto bättre. Hus med havsutsikt eller med egen strand kostar pengar. Det är hårdvaluta på havsbostäder i Sverige. Söker du dig utomlands kan du hitta billigare boenden men då ska du vara redo för en större flytt.

Om vi istället fokuserar på havshus i Sverige kan vi säga att du har goda chanser att hitta ett hus till ett bra pris om du inte bryr dig om var huset står. Uppe i Norrland är huskostnaderna helt annorlunda från Stockholm, Göteborg eller Malmö. Märk dock att det finns färre hus i Norrland så du kan behöva vänta längre.

Tålamod

Apropå att vänta, det är viktigt att ha tålamod när du söker ditt perfekta havshem. Folk håller hårt i sina stränder och bryggor, det kan därför ta tid innan något passande kommer ut på marknaden. Om du söker hus i en speciell stad tar det ännu längre tid.

Vill du inte eller kan inte vänta, överväg att köpa en sommarstuga vid havet istället för ett permanentboende. Det finns fler sommarstugor som har brygga och havsutsikt är villor.

Fråga runt

En smart taktik, när Hemnet inte längre ger några resultat, är att söka runt i områden du gillar. Hittar du hus som känns intressanta, lämna ett brev eller knacka på. Majoriteten av de som öppnar dörren har nog inget emot att få beröm för sitt vackra hem. Du kan framföra  ditt intresse att bo i området och fråga om de vet om någon som planerar på att sälja. Lämna ditt namn och nummer och be dem kontakta dig om en granne eller dem själva är sugna på att sälja.